top of page





Norma ή αλλιώς πρότυπο είναι το όνειρό μου που πήρε ζωή. Σαν αρχιτέκτονας ήταν το επόμενο βήμα στην εξελικτική μου πορεία. Κάτι δικό μου, χειροποίητο, που ήρθε να συνδέσει όσα κάνω με τον πιο όμορφο τρόπο.

Όταν διακοσμώ σπίτια ο στόχος μου είναι να χρησιμοποιήσω κατά το δυνατό, φυσικά υλικά όπως μασίφ ξύλο χωρίς περίεργα λούστρα, λινές κουρτίνες κ μάλλινα χαλιά, καθώς έτσι βοηθάμε το σπίτι μας να αναπνέει. Αποφεύγοντας το πλαστικό κ τα συνθετικά υλικά πετυχαίνουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής κ το αισθητικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές στη δουλειά είναι η επιλογή των συνδυασμών που ταιριάζουν στον εκάστοτε χώρο σχετικά με τα υλικά όπως για παράδειγμα δρύινο ξύλο με γκρι τσιμέντο. Ψάχνοντας λοιπόν υλικά που έρχονται από τη φύση ήρθα κοντά με τον πηλό. Διαβάζοντας την ιστορία του κ μαθαίνοντας τις θεωρητικές πτυχές της τέχνης του αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω τα δικά μου βάζα. Τα βάζα ΝORMA.



Τα βάζα είναι η μεγάλη μου αγάπη. Έχω αμέτρητα στο σπίτι μου κ χρησιμοποιώ άλλα τόσα στις δουλείες μου ως designer. Τα σχέδια μου δεν ακολουθούν συγκεκριμένες φόρμες, έχουν οργανικά σχήματα κ προκύπτουν στην πορεία της κατασκευής! Κάθε ένα ξεκινά από το μηδέν χωρίς προσχέδιο, με οδηγό την αγάπη μου για αυτό που κάνω. Πολλές φορές ξεκινώ ένα βάζο μετά από μεγάλες συζητήσεις με φίλους όπου γίνονται οι αφορμές για έμπνευση αφού επηρεάζουν τη διάθεσή μου ώστε να δημιουργήσω κάτι αντιπροσωπευτικό των συναισθημάτων μου. Αυτό εξασφαλίζει τη μοναδικότητά τους κ εξυμνεί την αισθητική της ατελούς μορφής μέσα από την ασυμμετρία, την τραχύτητα κ την απλότητα!



Φυσικά το ταξίδι μου στην Ιαπωνία το 2018 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του στυλ μου. Διαβάζοντας κ εξερευνώντας μια τόσο διαφορετική κουλτούρα έμεινα ενθουσιασμένη από την αγάπη κ τη φροντίδα προς τα υλικά τόσο στην αρχιτεκτονική όσο κ στην απλή καθημερινότητα των Ιαπώνων. Η κεραμική είναι στη φιλοσοφία τους από τα αρχαία χρόνια κ οι έννοιες της ανακύκλωσης κ της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Ο πηλός είναι χώμα, έρχεται κατευθείαν από τη γη κ ό,τι καταστρέφεται ή δεν πετυχαίνει, ξαναχρησιμοποιείται! Τίποτα λοιπόν δεν πάει χαμένο. Έτσι, δεν γινόταν να αφήσω κάτι που ταίριαζε τόσο στη σχεδιαστική ηθική μου κ ξεκίνησα να φτιάχνω τα πρώτα μου βάζα.



H wabi sabi αισθητική είναι διαδεδομένη σε όλες τις μορφές της ιαπωνικής τέχνης. Είναι μια κοσμοθεωρία που επικεντρώνεται στην αποδοχή της ατέλειας κ της παροδικότητας. Τίποτα δεν είναι μόνιμο, τίποτα δεν κρατάει για πάντα, άρα δεν χρειάζεται να είναι κ τέλειο! Ουσιαστικά η φιλοσοφία αυτή εξυμνεί το μη επιτηδευμένο. Δεν υπάρχει προσπάθεια για συμμετρία, ούτε τέλειες φόρμες. Η γνησιότητα της απλότητας είναι αρκετή για να καλύψει της ανάγκες για κομψότητα κ σχηματική τελειότητα. Για παράδειγμα, σε μια μαζική παραγωγή αντικειμένων με καλούπια ή με τη βοήθεια μηχανημάτων όπως ο τροχός, αν κάτι δεν πετύχει δεν θεωρείται wabi sabi. Το wabi sabi φτιάχνεται από την αρχή ακολουθώντας αυτές τις αρχές! (περισσότερα σε επόμενο άρθρο! - stay tuned)



Ξεκινώντας λοιπόν να φτιάχνω τα Νorma ήμουν γεμάτη από τα συναισθήματα της στιγμής κ περίμενα με αγωνία να δω που θα με οδηγήσουν τα χέρια μου. Δεν προσπάθησα ποτέ να φτιάξω δύο ίδια, γιατί θεωρώ τη μοναδικότητα πολύ σημαντική. Χρησιμοποιώ επιλεγμένους πήλους σε ήπιες αποχρώσεις όπως μπεζ κ γκρι κ διαλέγω να μην ζωγραφιστούν ώστε να ταιριάζουν με την αισθητική μου. Ένα βάζο Norma δεν είναι ένα απλό βάζο για λουλούδια, είναι ένα γλυπτό, ένα έργο τέχνης με στόχο να αναδείξει ένα γήινο αποτέλεσμα στο χώρο. Η ουδετερότητα στο ύφος του αντιστοιχεί ισάξια στη θηλυκότητα μιας γυναίκας, όσο κ στην αρρενωπότητα ενός άντρα. Είναι κομψό κ ταυτόχρονα τραχύ, δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση μεταξύ των απαλών οργανικών μορφών κ της σκληρότητας των υλικών.




Με βάση το πάθος μου για αυθεντικό σχεδιασμό, κάθε επιλογή μου, από τα υλικά κ τις διαδικασίες μέχρι την παραγωγή κ την παράδοση, έρχεται για να εμπνεύσει κ να δημιουργήσει κάτι το ατμοσφαιρικό με μια νότα του απροσδόκητου. —Τα Norma θα λανσάρονται ανά κολεξιόν, δεν θα φτιάχνονται κατά παραγγελία κ θα κυκλοφορούν όσο υπάρχουν σε απόθεμα. Καμία κολεξιόν δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη, καθώς κάθε κομμάτι θα είναι μοναδικό. Για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μου e-mail, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή στείλτε μου ένα DM στο Instagram!








bottom of page