top of page

DIY τραπέζι τραπεζαρίας από σημύδα



Πριν από 8 περίπου μήνες πήραμε οριστικά την απόφαση να καταργήσουμε τη νησίδα της κουζίνας μας. Ξέρω πως πολλοί από εσάς ονειρεύεστε μια νησίδα στην κουζίνα σας κ όσοι την έχετε μάλλον την λατρεύετε! Πάρ’ όλα αυτά η νησίδα παραήταν μοντέρνα για το στυλ μου κ στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν άφηνε πολύ χώρο για τραπέζι τραπεζαρίας. Επίσης μου στερούσε την πολυτέλεια να στρώνω τα λινά μου τραπεζομάντιλα, να έχω χώρο για κεριά κ για λουλούδια κ φυσικά οι επιλογές μου σε καρέκλες ήταν πολύ περιορισμένες αφού ήταν υπερυψωμένη σαν τον πάγκο της κουζίνας! Έτσι λοιπόν μια μέρα την καταργήσαμε με σκοπό να πάρει τη θέση της ένα τραπέζι. Μετά από μια εκτενή αναζήτηση τραπεζιών τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς δεν έβρισκα αυτό το κάτι ιδιαίτερο που φανταζόμουν επομένως αποφάσισα να κατασκευάσω εγώ ένα τραπέζι.




Αρχικά έκανα δοκιμές σε ένα χαρτί, να δω σχήματα, συνδυασμούς, να πειραματιστώ με τις γεωμετρίες. Μόλις κατέληξα σε αποτέλεσμα δοκίμασα την τρισδιάστατη απεικόνιση. Με κάθε βήμα στη διάρκεια της κατασκευής προέκυπταν μικρές ιδέες που άλλαζαν ελαφρώς τη μορφή κ ομόρφαιναν το αποτέλεσμα.




Το πρώτο βήμα ήταν να βρω ένα ξυλουργικό εργαστήρι (εμπόριο ξυλείας, όχι μαραγκό) όπως κ βρήκα σε ένα χωριό λίγο έξω από τον Βόλο. Εκεί μου έκοψαν μια τάβλα από κόντρα πλακέ θαλάσσης από ξύλο σημύδας των 21mm στις διστάσεις 85x170cm. Το κόντρα πλακέ είναι ένας τύπος ξύλου το οποίο αποτελείται από λεπτές στρώσεις ξύλου, καπλαμάδες, κολλημένους μεταξύ τους με τα νερά του ξύλου σε κάθε στρώση να έχουν διαφορετική κατεύθυνση. Η τεχνική αυτή το κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικό στο βάρος κ κατά την άποψή μου, το οπτικό αποτέλεσμα των στρώσεων στο πλαϊνό του είναι υπέροχη λεπτομέρεια.




Όταν πήρα την τάβλα στο σπίτι χρειάστηκε να την τρίψω με γυαλόχαρτο αρκετές φορές ώστε να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του τριψίματος αποφάσισα να τριμάρω τις γωνίες ίσα ίσα για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σχέδιο. Όταν το ξύλο άρχισε να μαλακώνει κ να γίνεται λείο χρησιμοποίησα λεπτότερο φύλλο γυαλόχαρτο κ μετά πέρασα την επιφάνεια με sealer που γεμίζει τους πόρους του ξύλου. Έτριψα ξανά το ξύλο μετά την εφαρμογή με sealer, με λεπτό φύλλο μέχρι που εμφανίστηκε μια ψιλή σκόνη κ τότε ξαναπέρασα με sealer. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συνήθως περισσότερες φορές μέχρι το ξύλο να γίνει εντελώς λείο κ μαλακό αλλά φαντάζομαι πως αυτό εξαρτάται κ από την ποιότητά του.




Το επόμενο βήμα ήταν ο σχεδιασμός κ το κόψιμο των ποδιών. Ξαναπήγα στο εργαστήρι κ αυτή τη φορά κόψαμε 4 κομμάτια 70x80cm των 21mm κ τα κολλήσαμε δύο κ δύο για έξτρα πάχος. Μετά από 3 ημέρες κ αφού τα κομμάτια είχαν κολλήσει καλά μεταξύ τους σχεδίασα το τραπέζιο σχήμα με τις καμπύλες άκρες επάνω στα κομμάτια κ με τη βοήθεια ειδικού, ενός ρούτερ κ μιας σέγας κόψαμε το εσωτερικό κ φτιάξαμε τις καμπύλες.

Έπειτα ακολούθησα την ίδια διαδικασία με την τάβλα δηλαδή τρίψιμο κ sealer.





Μόλις τα πόδια ήταν έτοιμα, μέτρησα κ σχεδίασα τη θέση τους στην κάτω πλευρά της τάβλας, άνοιξα τρύπες με δράπανο κ στην τάβλα αλλά κ στο άνω τμήμα των ποδιών, γέμισα με ξυλόκολλα (θα βρείτε ακόμη κ σε βιβλιοπωλείο) κ σφήνωσα μερικές καβίλιες για την ένωση. Μόλις τα πόδια κούμπωσαν επάνω στην τάβλα άφησα το τραπέζι ανάποδα για μερικές ώρες ώστε να στεγνώσει καλά η κόλλα. Στη συνέχεια ενίσχυσα την ένωση με μεταλλικές γωνίες που βιδώθηκαν κ στις δύο πλευρές κ το πείραμα ολοκληρώθηκε!



Επιτέλους το τραπέζι που ονειρεύτηκα ήταν έτοιμο κ διακοσμούσε ήδη μερικά από τα αγαπημένα μου λουλούδια!



Οι καρέκλες που διάλεξα για να το συνδυάσω είναι οι j77 της εταιρείας HAY Design, οι οποίες είναι made to order, έχουν χρόνο παράδοσης 40-60 ημέρες γιατί φτιάχνονται εξαρχής για κάθε παραγγελία χωρίς να υπάρχουν σε στοκ. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε σε μια πιο οικολογική προσέγγιση της αγοραστικής δραστηριότητας καθώς δεν εκμεταλλευόμαστε πόρους που καταλήγουν σε απούλητα προϊόντα. Συστήνω να επιλέγετε ξύλα με πιστοποιήσεις FSC.



Για μια πιο χαλαρή κ ρουστίκ διάθεση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού έβαλα το παγκάκι NORRAKER από ΙΚΕΑ το όποιο έχει γίνει αγαπημένο spot για την Κιάρα.


Γράψτε μου στα σχόλια από κάτω αν είστε έτοιμοι να κατασκευάσετε το ολοδικό σας τραπέζι!

bottom of page