top of page

Πώς να κάνετε άνετο το σαλόνι σας


Πολλοί από εσάς συχνά αναρωτιέστε πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο άνετο και φιλόξενο. Μετά από ώρες αναζήτησης ιδεών κ αφού έχετε ήδη συγκεντρώσει τα έπιπλα της αρεσκείας σας το αίσθημα πως κάτι λείπει, παραμένει έντονο κ τα αντικείμενα φαίνονται αταίριαστα μεταξύ τους. Συνήθως είναι οι τελευταίες πινελιές που μας δυσκολεύουν περισσότερο, καθώς είναι αυτές που δίνουν χαρακτήρα σε έναν χώρο κ καθορίζουν τη διάθεση που αποπνέει. Μην απογοητεύεστε! Δεν απαιτούνται πολλά για να δημιουργήσετε μια ζεστή κ χαλαρωτική ατμόσφαιρα όπως την ονειρεύεστε κ μάλλον έχετε ήδη τα περισσότερα πράγματα που χρειάζεστε.


Ένα άνετο σαλόνι δεν αρκεί να φαίνεται άνετο από συγκεκριμένη γωνία σε μια φωτογραφία. Το σαλόνι μας πρέπει να είναι σχεδιασμένο από την αρχή με γνώμονα την άνεση κ να ακολουθούνται μέσα σε αυτό φυσικές ροές κίνησης. Τα πάντα πρέπει να αφορούν την άνεση, από τη χωροθέτηση των επίπλων, μέχρι τον τρόπο κ την ένταση φωτισμού, τα υλικά που το αποτελούν αλλά κ την ευκολία ροής. Έναν χώρο τον αισθανόμαστε άνετο όταν προσελκύει όλες μας τις αισθήσεις, επομένως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον φωτισμό, τις υφές των επιφανειών, ακόμα κ τα αρώματα που επικρατούν. Όταν όλες οι αισθήσεις λαμβάνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα συγκεντρωμένα, τότε η ατμόσφαιρα είναι ευνοϊκή για χαλάρωση κ ηρεμία. Αξιοποιήστε σωστά τον χώρο σας για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα κ να απολαύσετε στιγμές ξεκούρασης.


Ακολουθούν μερικά tips για να κάνετε το σαλόνι σας πιο άνετο.



Καμπύλες & εξομάλυνση των αυστηρών γραμμών

Τα καμπύλα σχήματα προσδίδουν μια ελκυστικότητα κ δημιουργούν την αίσθηση της άνεσης, επομένως παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διακόσμηση ενός σαλονιού. Οι σκληρές κ άκαμπτες επιφάνειες με αιχμηρές άκρες κ αυστηρές ευθείες υποδηλώνουν μια αίσθηση δυσκαμψίας κ δημιουργούν την εντύπωση πως πρέπει να κάθεστε σε συγκεκριμένα σημεία, πράγμα που δεν βοηθάει στη χαλάρωση του σώματος αλλά κ του πνεύματος. Τα έπιπλα πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο χαλαρής κ ανέμελης διάθεσης, να δίνουν την αίσθηση ότι αγκαλιάζουν τον άνθρωπο μέσα στο χώρο. Άλλωστε ποιο το νόημα του καναπέ αν δεν μπορείς να βυθιστείς σε αυτόν, να κουλουριαστείς μέσα στα μαξιλάρια κ να νιώσεις άνετα; Συχνά η προεπιλεγμένη διάταξη είναι τα έπιπλα να κολλάνε στον τοίχο με στόχο να κερδίσουμε χώρο όμως πολλές φορές αυτό δίνει την αίσθηση πως βρίσκεστε σε κάποια αίθουσα αναμονής ή κάποιο γραφείο. Ομαδοποιήστε τα έπιπλα ώστε να δημιουργείται αλληλεπίδραση. Ο ανθρώπινος νους έλκεται ιδιαίτερα από τα καμπύλα σχήματα καθώς νιώθει πιο οικεία κοντά σε αυτά. Ένα στρογγυλό τραπεζάκι σαλονιού ενισχύει την αίσθηση χαλάρωσης, ενθαρρύνοντας μας να συγκεντρωθούμε γύρω του σε ένα πιο οικογενειακό κλίμα. Οι αυστηροί σχηματισμοί αντίθετα, προκαλούν κάτι ανοίκειο στο μυαλό μας κ μας κάνουν πιο σφιγμένους κ συγκρατημένους ακόμα κ αν αυτό συμβαίνει ασυναίσθητα. Προτιμήστε μαλακά χαλιά κ φουσκωτά μαξιλάρια για χαλαρώσετε τις σκληρές επιφάνειες του χώρου.

Θα χρειαστεί να μαλακώσετε τις αυστηρές γραμμές του χώρου κ την αυστηρότητα των γυμνών τοίχων προσθέτοντας διαφορετικές υφές κ διαστρωματώνοντας τες. Οι διαφορετικές υφές είναι απαραίτητες σε όλα τα σπίτια καθώς μπορούν να ζεστάνουν ακόμα κ το πιο ουδέτερο κ μινιμαλιστικό. Προτιμήστε φυσικά υλικά όπως ξύλο, λινό, οργανικό βαμβάκι κ μαλλί, έναντι των συνθετικών κ γυαλιστερών επιφανειών. Πρώτα απ’ όλα τα υλικά αυτά είναι οικολογικά κ φιλικά προς το περιβάλλον κ τον άνθρωπο σε σχέση με τα συνθετικά. Ο άνθρωπος νιώθει μια έλξη προς τη φύση κ κατ’ επέκταση προς ό,τι φτιάχνεται από αυτή. Τα φυσικά προϊόντα έχουν άμεση επίδραση στην ψυχολογία μας γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία.



Τολμήστε το χρώμα

Το λευκό χρώμα στους στοίχους είναι μια τάση που επικρατεί τελευταία προσπαθώντας να δημιουργήσει μια πιο μινιμαλ αισθητική. Παρ΄όλα, αυτά το λευκό χρώμα μπορεί να δίνει την εντύπωση του καθαρού φωτεινού χώρου, όμως σε κάποιους φωτισμούς, κυρίως απογευματινές ώρες ή μέρες με συννεφιά μπορεί να γίνει αρκετά έντονο κ κρύο. Μια μικρή πινελιά χρώματος είναι αρκετή για να ζεστάνει ένα σαλόνι. Ακόμα κ αν επιμένετε σε λευκές αποχρώσεις προτιμήστε κάποιο υπόλευκο (off-white) ή ανοιχτό μπεζ για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα κ συνδυάστε το με μικρά εστιακά σημεία χρώματος, όπως για παράδειγμα ένα mini gallery wall με μικρά κάδρα του αγαπημένου σας χρώματος σε έναν μπεζ τοίχο.




Διατηρείστε ήπιους τόνους στο background

Ενώ παραπάνω μιλάμε για την αποφυγή του αυστηρού λευκού στους τοίχους, αντίστοιχα πρέπει να έχετε κατά νου πως τα πολύ έντονα χρώματα δεν είναι πάντα ταιριαστά σε μεγάλες επιφάνειες κ συχνά αλλοιώνεται η απόχρωσή τους εξαιτίας του φωτισμού, με αποτέλεσμα να μη βλέπετε το χρώμα που διαλέξατε. Επιλέξτε πιο ουδέτερα χρώματα όπως γκρι ή μπεζ, στην ένταση που επιθυμείτε κ δώστε πινελιές χρώματος σε μικρότερα διακοσμητικά αντικείμενα όπως μαξιλάρια, βάζα ή ακόμα κ στα χαλιά. Με τον τρόπο αυτό το αγαπημένο σας χρώμα βρίσκεται στο χώρο, συνδέει τα αντικείμενα μεταξύ τους ομαλά, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει την περιοριστική μονιμότητα του βαψίματος σε τοίχο. Έτσι αν αλλάξετε γνώμη δε θα χρειαστεί να ξαναβάψετε τους τοίχους σας, παραμόνο να αλλάξετε μερικά διακοσμητικά.





Ρυθμίστε τη φωτεινότητα του χώρο

Το φως είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας, ακόμα κ την αντίληψη που έχουμε για ένα χώρο. Η ένταση της φωτεινότητας που χρειαζόμαστε σε ένα δωμάτιο δεν είναι κάτι σταθερό κ αμετάβλητο, αντίθετα αλλάζει ώρα με την ώρα. Το σαλόνι μας κατά κύριο λόγο θέλουμε να είναι φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως υπάρχουν στιγμές που θέλουμε να αποκοπούμε από τον έξω κόσμο κ να «κρυφτούμε» στην ιδιοτηκότητά μας. Κάποια σπίτια από κατασκευής είναι περισσότερο φωτεινά σε σχέση με κάποια άλλα, επομένως με βάση τα δεδομένα μας επιλέγουμε κατάλληλες κουρτίνες οι οποίες αφήνουν το φυσικό φως να τις διαπερνά αλλά διατηρούν την ιδιοτηκότητά μας. Για τις απογευματινές κ βραδινές ώρες όμως, τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Συνήθως χρειαζόμαστε αρκετό φως για να βλέπουμε καθαρά όσα κάνουμε αλλά ταυτόχρονα θέλουμε κ κάτι πιο ατμοσφαιρικό. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο πρέπει να «σπάσουμε» την πηγή φωτισμού σε περισσότερες. Προτιμείστε ένα πολύφωτο για το σαλόνι σας (αν έχετε την επιλογή με dimmer) κ συνδυάστε το με μικρότερα επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά περιμετρικά του χώρου. Έτσι θα δημιουργήσετε μια πιο ξεκούραστη ατμόσφαιρα κ παράλληλα θα έχετε όσο φως χρειάζεστε χωρίς την ένταση ενός μεγάλου κεντρικού φωτιστικού.




Δώστε σημασία στα αρώματα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επηρεάζεται έντονα από τα αρώματα ενός χώρου. Πολλές φορές μάλιστα, η μυρωδιά ενός χώρου είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να κρίνουμε αν μας αρέσει ή όχι. Κάποιοι από εσάς -όπως κ εγώ- είστε λάτρεις των σπάνιων αρωμάτων που δίνουν μια διαφορετική νότα σε ένα χώρο. Όμως πολλοί αποφεύγουν τις έντονες μυρωδιές κ τα περίεργα αρωματικά. Για να πετύχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα δεν χρειάζεται απαραίτητα να επενδύσετε σε ακριβά ή έντονα κεριά. Το σαλόνι είναι το σημείο του σπιτιού που περνάμε τις περισσότερες ώρες επομένως εκτός από uplifting για τη διάθεση είναι κ υγιεινό να το αερίζουμε συχνά. Φροντίστε τα υφάσματα στους καναπέδες, τα μαξιλάρια κ οι κουβερτούλες να είναι συχνά φρεσκοπλυμένα κ αυτό από μόνο του θα σας δημιουργήσει μια αίσθηση ευεξίας. Συνδυαστικά, όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να ανάψετε μερικά αρωματικά κεριά. Εγώ έχω επιλέξει κεριά της εταιρείας Skandinavisk καθώς λατρεύω το μοναδικό τους άρωμα.




Τι σημαίνει σπίτι για εσάς;

Ίσως αυτή να αποτελεί τη σημαντικότερη πινελιά για τη δημιουργία ενός άνετου σαλονιού. Πολύ συχνά στην προσπάθεια να μιμηθούμε ιδέες που βλέπουμε στο ίντερνετ χάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε μέσα μας. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι πραγματικά αισθάνεστε ως σπίτι σας; Για κάποιους είναι συγκεκριμένα αρώματα που τους θυμίζουν παιδικά βιώματα κ το πατρικό σπίτι. Για άλλους είναι αντικείμενα που τους προκαλούν οικειότητα, βιβλία για παράδειγμα. Βρείτε τη δική σας σημασία για το σπίτι, τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε οικεία κ σας χαλαρώνει κ το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!



bottom of page