top of page


Ένα απλό κ χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο που αποπνέει ηρεμία κ ξεκούρασηΈχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που πήρα την απόφαση να βάψω τον βασικό τοίχο στο υπνοδωμάτιό μας σε μια εκλεπτυσμένη απόχρωση του πράσινου της ζούγκλας. Το χρώμα “Amazone” της εταιρείας Kalklitir ήταν αυτό που με κέρδισε κ μέσα από μια διασκεδαστική μπορώ να πω διαδικασία -την οποία θα σας περιγράψω σε άλλο άρθρο- δημιούργησα έναν τοίχο με ιδιαίτερη υφή. Για τους υπόλοιπους τοίχους διάλεξα την απόχρωση “Nudo Grigio” της ίδιας εταιρείας, δηλαδή ένα απαλό γκρι με μπεζ τόνους το οποίο αποκτά διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το φως του χώρου κ τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο χαλαρωτικό που κάθε βράδυ ανυπομονώ να ξαπλώσω κ να απολαύσω την ηρεμία του δωματίου. Το υπνοδωμάτιο είναι ένας από τους αγαπημένους μου χώρους στο σπίτι, επομένως ασχολούμαι αρκετά συχνά με τη διακόσμησή του για να είναι πάντα ανανεωμένος, κ να αποπνέει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Τρία χρόνια μετά την αγορά του σπιτιού μας, μπορώ να πω ότι πλέον είμαι αρκετά ικανοποιημένη με τη διακόσμηση της κρεβατοκάμαρας, τουλάχιστον στα βασικά θέματα. Πολλές φορές αρκούμαστε στη διακόσμηση του σαλονιού κ αφήνουμε το υπνοδωμάτιο -άλλωστε ποιος θα το δει; Φυσικά η διακόσμηση γίνεται με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου που να καλύπτει τις ανάγκες μας, σχεδιάζεται με βάση τις επιθυμίες μας κ εξελίσσεται μαζί με εμάς. Στο τέλος της ημέρας, η κρεβατοκάμαρα είναι το καταφύγιό μας, το μέρος που πρέπει να αισθανόμαστε άνετα κ να χαλαρώνουμε. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός της πρέπει να γίνεται αργά κ προσεκτικά. Πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!Μπαίνοντας στο σπίτι βιαστικά ώστε να προλάβουμε την ολοκλήρωση της μετακόμισης πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ήταν αναμενόμενο κάποιες αποφάσεις διακόσμησης να αποδειχτούν λάθος. Μια από αυτές λοιπόν ήταν το αρχικό χρώμα της κρεβατοκάμαρας. Ένα ψυχρό γκρι με μπλε τόνους, το οποίο στην αρχή μου φάνηκε ταιριαστό όμως στην πορεία δεν το αισθανόμασταν τόσο οικείο καθώς δεν μας ταίριαξε σε βαθύτερο επίπεδο. Κάποιες φορές χρειάζεται να ζήσεις σε έναν χώρο για να καταλάβεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά κ τι ταιριάζει στις ιδιότητες ενός δωματίου.Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου το περνάω στο σπίτι, αφού δουλεύω από αυτό κ έτσι έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να διαβάσω τα αγαπημένα μου βιβλία. Αυτό σύντομα οδήγησε σε μια στοίβα βιβλίων στο κομοδίνο μου. Μετά από μια έρευνα αγοράς κατέληξα στο συνδυασμό PERSHULT & BERGSHULT από ΙΚΕΑ κ δημιούργησα ένα σύστημα με τρία ράφια στην εσοχή του τοίχου δίπλα από το κρεβάτι μου. Λατρεύω τις καθαρές κ απλές γραμμές αυτής της σειράς κ φυσικά το γεγονός ότι μπορώ να προσθέσω ακόμη ένα ράφι μόλις τα γεμίσω με βιβλία αφού το σύστημα με τους βραχίονες δέχεται συνεχείς διαμορφώσεις. Έτσι ξεκίνησα να παρατηρώ τις ανάγκες που προέκυπταν όσο ζούσα στον χώρο αυτό κ δημιούργησα ένα mood board για ένα υπνοδωμάτιο σχεδιασμένο προσεκτικά γύρω από την ευημερία κ τη χαλάρωση.
Το πράσινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα, γιατί είναι αναζωογονητικό, με χαλαρώνει κ με κάνει να αισθάνομαι κοντά στη φύση. Ακριβώς αυτό το είδος ατμόσφαιρας θέλω να έχει το υπνοδωμάτιό μου, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να ξεκουράζομαι πραγματικά. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα δει πως το πράσινο δεν είναι το χρώμα που επικρατεί στο σπίτι μου αλλά κατά κάποιο τρόπο συνδέει τους χώρους μεταξύ τους μέσα από μικρότερες πινελιές στη διακόσμηση όπως το πράσινο των φυτών που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του σπιτιού ή τα γκριζοπράσινα μαξιλάρια που διακοσμούν το καθιστικό.
Στο δια ταύτα! Έχω βάψει μόνο έναν τοίχο πράσινο, με σκοπό τη δημιουργία ενός εστιακού σημείου γύρω από το κρεβάτι. Όταν λοιπόν μπαίνω στο δωμάτιο το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται το μάτι μου είναι το έντονο πράσινο κ αυτό μου προκαλεί μια ωραία αίσθηση, όμως όταν καθίσω στο κρεβάτι για να ξεκουραστώ απολαμβάνω την ηρεμία του γκρι-μπεζ τόνου που επικρατεί στους υπόλοιπους τοίχους, αποφεύγοντας έτσι να κουραστώ από την ένταση της σκούρης απόχρωσης. Ο υπόλοιπος χώρος περιλαμβάνει στρώσεις από ελαφρές μπεζ κ γκρι αποχρώσεις, φυσικά υλικά όπως λινές κουρτίνες κ κλινοσκεπάσματα για να μαλακώσουν την εμφάνιση του χώρου κ να μοιάζει πιο φυσική. Μικρές λεπτομέρειες ολοκληρώνουν την εμφάνιση.Το δωμάτιο χρειάζεται έναν πιο ανοιχτό τόνο, γκρι-μπεζ, για να συμπληρώσει το πλούσιο πράσινο. Το μπεζ έρχεται με τη σειρά του να κάνει τη δική του αναφορά στη φύση καθώς είναι ένα χρώμα που στο μυαλό μας συνδέεται με κάτι ζεστό κ ελκυστικό, χωράφια με στάχυα ή παραλίες με καθαρή αμμουδιά. Ο σκοπός του λοιπόν είναι να εξουδετερώσει τους ψυχρούς τόνους του πράσινου κ να προσφέρει καταπραϋντική ζεστασιά στο δωμάτιο.
Η κρεβατοκάμαρά μας έχει ένα παράθυρο στη νότια πλευρά της που αφήνει πολύ φυσικό φως. Έχω διαλέξει λινές κουρτίνες σε φυσική απόχρωση για να προσθέσει μια αίσθηση άνεσης. tip: Προτιμήστε να εγκαταστήσετε τις κουρτίνες σας κοντά στην οροφή του δωματίου κ αφήστε 5-10 εκατοστά επιπλέον στο ύψος τους ώστε να προσθέτουν ύψος κ ανοιχτωσιά στο χώρο.Έτσι λοιπόν ολοκληρώνεται το απλό αλλά χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο με τον πράσινο τοίχο, με τις αντιθέσεις του, την ηρεμία του κ τη φυσικότητα που αποπνέει. Ένας μινιμαλιστικός χώρος δεν σημαίνει απαραίτητα πως αποτελείται από ανοιχτόλευκους τοίχους, αλλά μπορεί να παρουσιάσει τη δική του ένταση μέσα από μοναδικούς τόνους.
Comments


bottom of page